Kikapcsolódás a Zemplénben

ha hegyvidéki élményekre vágysz

Pálháza egy igazi turisztikai csomópontja a Zemplénnek, azon belül is a Hegyköznek, Magyarország legészakibb kistájának.

Pálházáról kiindulva 30 km-es körzetben számos csodás látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget, többnapos programot tartogat a Zemplén, melyekből összegyűjtöttünk számodra néhányat segítségként, hogy könnyebb legyen megtervezned a kikapcsolódásra szánt idődet.

Foglalhattok nálunk szállást panziónkban, élvezhetitek a kényelmes, akár napi háromszori étkezés lehetőségét vendéglőnk házias, magyaros kínálatából. Tágas parkolónkban hagyhatjátok autótokat és máris indulhattok egy jó kis erdei kirándulásra a tőlünk párszáz méterre induló erdei kisvasúttal vagy bejárhatjátok a Hegyköz falvait és erdei túraútvonalait a szintén tőlünk néhány háznyira található JóBringa e-bike kölcsönző elektromos kerékpárjaival.

Pálháza körüli települések

Hollóháza (11 km) - Füzér (9 km) - Füzérradvány (2 km) - Pálháza - Sátoraljaújhely (17 km) - Sárospatak (29 km)


Pálháza

Magyarország legkisebb városa. Vendéglőnk és panziónk otthont adó települése.

Pálházi Állami Erdei Vasút
Pálházáról indul naponta háromszor Magyarország legrégibb erdei kisvasútja, a Pálházi Állami Erdei Vasút. Különlegessége az egyre beszűkölő völgyben vezető vonala, mely Kőkapu megállóhelyénél a kő kapu sziklájába vájt alagúton halad át, egy nagyszerű fekvésű vadászkastély alatt.

A menetrendről, jegyárakról és aktualitásokról itt tudsz informálódni.

JóBringa e-bike kölcsönző
Járd be két keréken a Hegyközt! Választhatsz aszfalt útra, illetve erdei-hegyi utakra tervezett elektromos kerékpárokból.
Egy egész nap a természetben, kimerülés nélkül.

A bérléssel és a kölcsönző nyitva tartásával kapcsolatban facebook oldalukon és weboldalukon informálódhatsz.

Füzérradvány
(2 km távolságra Pálházától)

Alig 2 km-re található Pálházától, és nagyon érdemes oda ellátogatni a megújult Károlyi-kastély miatt. Sokáig vártunk rá, de megérte, mert egyik gyönyörű ékessége ennek a vidéknek.

Károlyi-kastély, állandó és-gyermekbarát kiállítások, kávézó
A Károlyi-kastély 1936 és 1948 között kastélyszállóként működött. A kastélyban otthont kapott állandó kiállítások ezt az időszakot idézik meg. Sok eredeti műtárgy, valamint azok különös technikával való megjelenítése látható a kiállítótermekben.

Múzeumpedagógiai foglalkozások, szabadulószoba, a kisgyermekek figyelmét is lekötő kiállítási tartalmak, valamint kávékülönlegességeket és kézműves süteményeket kínáló kávézó is helyet kapott a kastélyban.

Károlyi-kastély angolparkja - vezetett parktúrák
A kastély épületét különleges klímájú és hangulatú angolpark övezi, mely a patakokon átívelő hidakkal, halastóval, platánjaival, terebélyes hársfáival, több törzsű tulipánfájával, piramistölgyeivel ámulatba ejti a sétálókat. A patak partján álló két óriási platánfája az ország legnagyobb példányai közé tartoznak.

A park díjmentesen látogatható a hét minden napján, de lehetőség van vezetett parktúrán való részvételre is, melyre előzetes egyeztetés alapján lehet jelentkezni!

A kastély történetéről, a kiállítási tartalomról, a nyitva tartásról és belépő díjakról, valamint az egyéb információkról a kastély facebook oldalán és weboldalán lehet részletesen tájékozódni.

Füzér
(9 km távolságra Pálházától)

A váráról híres Füzér. Turisták által előszeretettel látogatott település. Sokakat vonz ide a várhegyen magasodó füzér vára, de ha már itt vagyunk, érdemes elidőzni a látogatóközpontban és szemügyre venni a tájház portákat is.

Füzér-vára
A füzéri Várhegy Magyarország 7 természeti csodájának egyike.
A várat a 13. század elején építették, így Magyarország legkorábbi kővárainak egyike. Jelentős felújításon esett át 2014 és 2016 között, melynek keretében felépült az úgynevezett Alsó Vár, megújult a Felső Vár Várkápolnája, Palotaszárnya és Alsó bástyája.

Állandó és időszakos kiállítások, valamint izgalmas rendezvények várják az érdeklődőket.

További érdekességek, nyitva tartással és jegyárakkal kapcsolatos információk a vár weboldalán és facebook oldalán érhetőek el.

Látogatóközpont
Füzér Község szívében fekszik a Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központ és Várgondnokság épülete. A kiállításnak köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók - köztük azok is, akik nehézkesen vagy egyáltalán nem tudnak ellátogatni Füzér várába - megismerjék a község és a vár múltját, valamint a környék természeti és kulturális értékeit, hagyományait.
Az interaktív felületek segítségével végigjárhatják a település főbb nevezetességeit, megismerhetik azok történetét, megtekinthetik az eredeti, a vár ásatásai során előkerült edénytöredékeket, kályhacsempéket, használati eszközöket.

További információk itt.

Tájház porták
A Tájház Portákon két épület található, melyek a XIX. és a XX. század egy-egy időszakát mutatják be. A régebbi épület 1879-ben épült, mely a XIX. századi paraszti kultúrát és életmódot mutatja be. Az újabb épület, a Múltidéző ház, melynek hangulata visszarepít minden ide látogatót az 1940-1970-es évekbe, illetve betekintést nyújt a két időszak közti fejlődésébe. Az épületben található interaktív eszközök segítségével izgalmas történeteket és régi fotókat ismerhetünk meg, az akkori szokásokkal és hagyományokkal együttesen.

Hollóháza
(11 km távolságra Pálházától)

Hollóháza. Ki ne ismerné ezt a települést, hiszen otthont ad az egész országban oly híres porcelángyárnak. 

Hollóházi Porcelán Múzeum 
A Hollóházi Porcelánmanufaktúra 1777-ben alakult meg Hollóházán. Asztali készleteket, dísztányérokat, kulacsokat, tálakat, korsókat gyártanak itt. Magyarország legrégebbi porcelángyárának számít, 2017 óta pedig hungarikum.

Gyárlátogatásra sajnos nincs lehetőség, a múzeum viszont érdekes programlehetőségeket tartogat, állandó ipartörténeti kiállítás, látogatói alkotócentrum, valamint múzeum terasz és kávézó ad lehetőséget az időtöltésre.

A kiállítás megtekintését követően érdemes kipróbálni magunkat a látogatói alkotócentrumban, ahol saját kezünk és alkotói tehetségünk segítségével festhetünk színes mintákat a hófehér porcelán tárgyakra.

Jegyárakról és nyitva tartásról a múzeum weboldalán lehet informálódni.

Sátoraljaújhely, Széphalom
(17 km távolságra Pálházától)

Zemplén Kalandpark, Kazinczy Ferenc Múzeum, A magyar Nyelv Múzeuma - aktív kikapcsolódás testnek és szellemnek

A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom
Pálháza felől a 37-es főút irányába Sárospatakhoz Széphalmon keresztül vezet az út. Érdemes itt is megállni és betérni a Magyar Nyelv Múzeumába.
Magyarország egyetlen anyanyelvi múzeuma.

A múzeum az anyanyelvi kultúrát közvetíti, bemutatva a magyar nyelv történeti útját, a nyelvtudomány eredményeit, a nyelvek és nyelvváltozatok egymásra hatását. Állandó és időszakos kiállítások, kutatások, közművelődési lehetőségek helyszíne.

További információk itt.

Kazincy Ferenc Múzeum, Sátoraljaújhely
A múzeum Sátoraljaújhely egyik legszebb, műemlék jellegű épületében kapott helyet. Aktív élet folyik a falai között, nyolc gyűjtemény és három kiállítás, múzeumpedagógiai foglalkozások, ajándékbolt, kávéházi délutánok és borestek otthona, helyszíne.

Egyik igen izgalmas kiállítása az Egy eltűnt vár nyomában című kiállítás, melynek anyagát az a 2007-ben kezdődött nagyszabású régészeti program szolgáltatja, mely a teljesen elpusztult újhelyi vár maradványainak feltárására irányul. A vár törmelékéből napvilágra hozott változatos összetételű leletanyagnak köszönhetően a szemünk előtt tárul fel a korábban a feledés homályába merült zempléni vár.

További információk a múzeum weboldalán és facebook oldalán.

Zemplén Kalandpark
Népszerű szabadidős- és sportkomplexum, amely a Sátoraljaújhely várost övező hegyeken került kialakításra. Itt található Magyarország leghosszabb ülőszékes libegője (függő kötélpályája), valamint az ország és a térség leghosszabb téli-nyári bobpályája.

Néhány az élményelemek közül:

  • alsó állomáson: bob pálya, libegő, mászófal központ, ökoturisztikai központ, jég- és rendezvénycsarnok
  • középállomáson: kalandtúra pálya, sípályák, tanösvény, tubby pálya, játszótér
  • hegytetőn: extrém átcsúszó pálya, kabinos kötélpálya, kilátó, Magyar Kálvária
A Zemplén Kalandpark nyitva tartásáról, az üzemelő élményelemekről és a jegyárakról a kalandpark weboldalán és facebook oldalán lehet érdeklődni.

Sárospatak
(29 km távolságra Pálházától)

Rákóczi Múzeum, Sárospataki Képtár, Nagykönyvtár, Végardó Fürdő - egész napos program

Rákóczi Múzeum (sárospataki vár, Rákóczi-vár)
Magyarország egyik leghíresebb vára, hazánk legnagyszerűbb késő reneszánsz műemlékei közé tartozik, egyben az ország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye. Az épületben kialakított Rákóczi-kiállítás 2003-ban az Év Múzeuma díjat is megkapta.

Vörös-torony, Ágyúöntő műhely, Olaszbástya kazamata, Reneszánsz konyha - csak néhány a vármúzeum érdekességei, látnivalói közül.

A kiállításokon túl néprajzi, régészeti, történeti és képzőművészeti gyűjtemény tekinthető meg.

További információk a vármúzeum weboldalán és facebook oldalán találhatóak.

Sárospataki Képtár
A képtár főleg a 20. századi magyar művészet bizonyos korszakait mutatja be állandó és alkalmi kiállításaival. 1968-ban jött létre Béres Ferenc énekművész, furulyaművész népdalénekes kezdeményezésére és saját kollekciója felajánlásával. 
Bíztatására pedig sok más művész is adott kisebb-nagyobb kollekciókat a gyűjtemény gyarapítására.

Ajánljuk mindazoknak, kik szeretnek elmerülni a múltban, a magyar művészetekben.

Információk a képtár weboldalán és facebook oldalán találhatóak.

Végardó Fürdő
Vizes élmények télen-nyáron
A Végardó Fürdő két fő szezonban működik, a tavaszi-nyári, valamint az őszi-téli időszakban, mely időszakokban különböző szolgáltatásokkal, kikapcsolódási lehetőségekkel várják a vendégeket.
A tavaszi-nyári szezonban úszómedence, tanmedence, gyermek medence, acapulco medence, termál és többcélú medence biztosítja a vendégek szórakozását.
A hideg hónapokban pedig a fürdő területén lévő hat medence közül kettőt, az úszó- és tanmedencét fedéssel látják el, és ekkor nyit a szaunavilág is, ami egy infraszaunát, egy gőzkabint, két finn szaunát, egy csobbanómedencét, egy szolárium fülkét és természetesen pihenőágyakat tartalmaz.

Aktualitások, jegyárak, nyitva tartás a fürdő weboldalán és facebook oldalán érhető el.


Elérhetőségeink

Címünk

3994 Pálháza, Dózsa György út 131.

Telefonszámaink

+ 36 47 370 027

+ 36 30 652 1302

Email címünk

tolgyfavendegloespanzio@gmail.com

Nyitva tartásunk

Egész évben, minden nap

08:00 - 20:00

Információk

NTAK regisztrációs szám

PA19002171